Přejít k hlavnímu obsahu
Header image

The first NICR UpDate meeting caught the interest of both the media and researchers [CZ]

Rychlý vhled do aktuálních témat onkologického výzkumu a propojení s osobnostmi, které se jim v Česku věnují, nabídl novinářům a novinářkám první NÚVR UpDate. Setkání výzkumníků a výzkumnic Národního ústavu pro výzkum rakoviny s médii se konalo v úterý 7. května a jeho účastníci a účastnice si v první části akce vyzkoušeli netradiční formát seznámení – takzvaný speed dating. Ten umožňuje v krátkém čase absolvovat hned několik rozhovorů. Zástupci médií oceňovali pestrost témat a možnost nasbírat různorodé náměty. Pro výzkumníky NÚVR UpDate otevřel prostor prezentovat svou práci i mimo akademický svět.

Setkání se zúčastnili všichni tři ředitelé Národního výzkumu pro výzkum rakoviny a šest jejich spolupracovníků z pražských, olomouckých i brněnských pracovišť zapojených do excelentní výzkumné sítě, kterou NÚVR již třetím rokem vytváří. „Pro první NÚVR UpDate jsme oslovili kolegy a kolegyně z různých specializací. Chtěli jsme tím ilustrovat, že v onkologickém výzkumu potřebujeme nejen medicínu, biochemii nebo biofyziku, ale také informační technologie nebo datovou analýzu. V NÚVR dokážeme tyto obory smysluplně propojovat a generovat skvělé výsledky,“ uvedl ředitel NÚVR Aleksi Šedo. „Věřím, že podobná setkání nám pomohou ukázat médiím a jejich prostřednictvím i veřejnosti zásadní význam akademické onkologie pro budoucnost prevence, léčby a diagnostiky rakoviny,“ dodal.

Novináři a novinářky předem znali obory jednotlivých vědců a vědkyň, zaměření jejich aktuálního výzkumu, preferovaná témata rozhovorů i zásadní kariérní milníky. Příležitost k debatě o využití informačních technologií a strojového učení v diagnostice a léčbě onkologických onemocnění nabízel David Bednář z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity – spoluautor bioinformatického nástroje PredictONCO. O vývoji dětské protinádorové vakcíny nebo imunoterapii mohli novináři hovořit s Lenkou Zdražilovou Dubskou z brněnského centra CREATIC.

Výzkumníci z olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny při Univerzitě Palackého Martin Mistrík, Petr Džubák a Marián Hajdúch byli připravení sdílet mimo jiné nejnovější poznatky z prestižního celosvětového setkání Americké asociace pro výzkum rakoviny (American Association for Cancer Research AACR).

Základní výzkum, imunologie a vývoj polymerních léčiv byly tématy Marka Kováře z Mikrobiologického ústavu AV ČR. Michal Kolář z Ústavu molekulární genetiky AV ČR během rychlorozhovorů odpovídal na otázky o výzkumu komunikace mezi buňkami nebo technologických možnostech a jejich limitech. Přenos výsledků výzkumu k pacientům si jako téma vybral vědecký ředitele NÚVR Ondřej Slabý.

„Věřím, že jsme kolegy a kolegyně z médií alespoň některými z témat zaujali a na základě dnešního setkání se rozvine další spolupráce,“ uvedl Slabý po setkání.

Podle hodnocení účastníků a účastnic první NÚVR UpDate splnil svůj účel – propojit svět výzkumu a médií poskytnou novinářům a novinářkám nové náměty ke zpracování.

YOUTUBE videoreport z NÚVR UpDate ZDE.

 

Text: NÚVR